onsdag 5 juni 2013

Akademikrogen

Alla här på skolan har vi några saker gemensamt. En av de sakerna, är att vi alla går och käkar lunch fem gånger i veckan på samma ställe:
Akademikrogen.
Så vi bestämde oss för att göra ett reportage om stället.
När vi öppnar dörren slår den bekanta doften av mat mot oss. De säger att vi får vänta en stund innan någon kan prata med oss. Under tiden sitter vi och tittar på när de springer omkring med tallrikar.
 Sedan kommer Magnus, 39, ut till oss.
        -          Att jobba här är omväxlande men samtidigt inte. Varje dag är sig lik, men ändå annorlunda. Roligt kan det vara ibland, men också fruktansvärt tråkigt, säger han snabbt.
        -          Det där med köer har jag vant mig vid. Om man jobbar inom den här branschen så gör man det. I början tyckte jag att det var stressigt, men som sagt så har jag vant mig, fortsätter han.
Vi frågar om han vill göra några ändringar på stället.
        -           Erhm… Själva restaurangen! Måla om, nya möbler lite sånt…
Sedan frågar vi honom om han tycker att vi hormonella tonåringar från Södra sköter oss.
Mot vår förväntan så tycker han det.
        -         Generellt så sköter sig Södra eleverna väldigt bra. Det som ni skulle kunna förbättra är att vara mer förberedda när ni ska beställa. Så att ni har läst menyn innan. Något annat är att inte ta så många glas! Det skiljer bara 2cl från de här och de större Colaglasen. Det blir så jobbigt för de som arbetar vid disken att ta två, tre glas istället för ett.

Sedan så kan vi upplysa er om att personalen består av sex stycken personer, varav den som börjar tidigast börjar vid 6.30, medan den som slutar senast slutar vid 16.20.

 Då vet ni det. 

onsdag 29 maj 2013

Reportage foto



I dag har vi bestämt oss för att göra ett reportage om elevensval foto. Vi samlas på trappan för att gå till stadsparken. Under tiden som vi gick intervjuade vi Kristina Wirén, 53, som är ansvarig för fotogruppen.

-Jag har varit ansvarig för elevensval foto i 5-6 år nu, säger Kristin.

Jag har jobbat med att utbilda fotografer i snart 12 år.

 Ungefär hur många platser finns det?

Det finns 17 elever nu men max 18 platser.

Målet med elevensval foto är att man ska lära sig att fota och jobba med Photoshop med digital blidhantering, montage och effekter.

Sedan när vi har kommit fram till stadsparken börjar vi att intervjua några elever. Det är Ebba 8c, Matilda 7b, Nellie L 7b och Alice 8a.

När vi frågar de vad dem tycker om elevensval säger de att det är roligt och kul med Photoshop.

På lektionerna brukar vi antingen fota eller redigera bilder eller så jobbar vi i Photoshop, säger Alice.

Alla i elevensval foto tycker att det är kul att fota och att lära sig mycket om Photoshop.

När vi är färdiga med alla intervjuer så börjar vi gå tillbaka till skolan och börjar att skriva på detta reportage.


onsdag 15 maj 2013

Skate



Ännu en fin dag… För att fördriva denna timme vi har så cyklar vi ner till Södra utmarken där skejtarna håller till. Där är det människor som går omkring och pratar, vissa sitter och slappar.  På asfaltsplanen finns det ramper och andra hinder för skejtarna. Vi kan se människor skejta omkring och klara av svåra trix.

Vi går fram till en av eleverna, den enda tjejen i gruppen till och med.
-       -          Vi är här och skejtar och slappar, äter godis och dricker läsk, säger Johanna från 7C. Det enda dåliga med e-valet är att vi måste ha hjälm. De borde ändra hjälmreglerna.
När vi frågar om hon kan några tricks så svarar hon:
-              -             Ja, Olly, avslutar hon.
Vi går vidare till Joel från 7C som också verkar hyggligt nöjd med e-valet.
-         -                 Det är kul men jag kan inte ett dugg och fattar inte varför jag är här, skämtar han (eller?).

Efter dessa korta, snabba intervjugrejerna så går vi till en av de äldre eleverna som enligt många är bäst i Skate-gruppen. Christian från 8C. Vi frågar om han har tid att svara på några frågor.  När han har svarat ja, så går vi bort en bit så att vi inte står mitt framför rampen.
-        -                Jag har haft skate som e-val i typ ett år. Jag tycker att det är kul, säger han innan han fortsätter. Det är gött att få vara med andra som skejtar.
Vi frågar om han kan några trix och han rycker lite på axlarna och svarar att han kan några.

Vi låter Christian skejta vidare och pratar istället med ”läraren” David Lidheim, 32. Vår första och enligt oss den mest grundläggande frågan vi frågar honom är om han skejtar själv och hans svar är Nej….(…)
-     -                      Det här är det första året med skate som e-val och vi är nog mer än tio…kanske tolv (?) Det är bara en tjej i gruppen och det beror väl på att… uhm… på att det inte finns så många tjejer som.. öhm… skejtar antar jag, säger David osäkert.
-        -                     På vintern så är vi inomhus i Folketspark men nu när det är fint väder och så, så är vi här; i Södra utmarken, fortsätter David.
När vi undrar om man måste kunna åka skejtboard eller äga en skejtboard och sådant för att vara med i gruppen så kliar han sig lätt i huvudet och kollar runt.
-          -                   Uhm… Nej man måste inte vara super bra utan vi här är antingen Nybörjare, Duktiga eller Grymma så det är lite olika. Man måste ha med sig egen hjälm och bräda. Och man kan få åka inlines eller sparkcykel men gruppen är ju gjord för skejtare.
Farväl.


Elevensval Fotboll



Fotboll är en av de mest populära sporterna och ett stort antal elever på skolan har valt det. Denna onsdag skiner solen och jag sitter faktiskt ute och skriver. Men innan dess hade jag och mina kompanjoner pallrat oss ner till en av Fredrikskans konstgräsplaner och pratat med lite elever och tränaren, Peter Ivarsson, 33 år till sommaren.

Utfrågning av tre stackars elever
De första vi pratar med är tre elever ifrån klasserna 7A, 8B och 9 A.
-          Jag tycker att det är ett jättebra e-val! säger Wilma från 7A glatt och rödrosig om kinderna efter träningen hon fick avbryta för att prata med oss.
De andra, Albin (8B) och William (9A) instämmer och vi tar intervjun kort för att de verkar mer intresserade av att gå tillbaka till träningen än att stå och snacka med oss.
-          Jag har spelat fotboll sedan jag var fem år och nu tränar jag (fotboll) sex gånger i veckan med Kalmar Södra, säger Albin.
-          Ja, jag spelar nog alla dagar i veckan med IFK Kalmar och jag började också när jag var fem, säger Wilma.
-          Jag har spelat sen jag var runt sex år och nu tränar jag fotboll två gånger i veckan med Hossmo BK, säger William och vi tackar dem för deras tid och låter dem springa tillbaka till planen där de håller på att värma upp.

Intervju med Tränaren

Peter ropar åt eleverna att de ska fortsätta med det de gör och så halvspringer han bort till oss. Han ler stort och vi börjar intervjun.
-          Jag har jobbat på Södra skolan sedan den startade, säger han och när vi frågar om det var han som kom på idén att ha fotboll som e-val så skakar han lätt på huvudet och fortsätter: - Det var planerat redan innan skolan började så det var nog Tomas Eriksson som kom på den idén.
Vi frågar om han själv spelar fotboll på fritiden.
-          Ja, det gör jag. Jag tränar och spelar i Alstermo IF, säger han glatt.
-          Mitt favoritlag? Jag har inte riktigt något men kanske Barcelona, de är kul att titta på.
Vi går vidare med intervjun och pratar istället om själva e-valet.
-          För att få vara med så måste man antingen aktivt spela fotboll eller ha gjort det, säger Peter och fortsätter att prata om själva träningsupplägget på skolan. Vi har mycket teknik, skott och spel på lektionerna. Kondition tränar vi inte här, avslutar han.

Såååå…
Så att ha fotboll som e-val är bra för dig som gillar… fotboll. Det är ungefär lika mycket tjejer som killar där och alla ser ut att trivas. Ja, det var allt för oss för denna gången. Klart slut.

Användbara länkar (Information)

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

http://sv.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Ahh, kära wikipedia.

http://www.ne.se/ (http://opac.kalmar.se/pls/bookit/pkg_www_misc.print_index?in_user_id=opac-k-e)

http://nana.skolverket.se/temp/redirect_lankskafferiet.html

http://www.kalmar.se/Invanare/Fritid-och-kultur/Biblioteken/Digitala-tjanster/Lanklistor/


Användbara länkar (Nyheter)

Nationella:

http://www.aftonbladet.se/

http://www.barometern.se/

http://www.dn.se/

http://www.expressen.se/

http://www.svd.se/

http://www.ostran.se/

Internationell

http://www.bbc.com/

 http://www.nytimes.com/

http://www.telegraph.co.uk/news/

http://europe.chinadaily.com.cn/







onsdag 10 april 2013

Studio Skills



Åsa Forslöv och Caroline Abrahamsson, 38 och 26, jobbar tillsammans på Studio Skills. Båda är utbildade specialpedagoger. De hjälper eleverna med att nå sina betygsmål och allting annat som de kan tänkas hjälpa till med.

Vi går till deras kontor (Som är en före detta toalett. Tror vi.) och eftersom dörren redan är öppen är det bara för oss att gå in. Vi hälsar och de hälsar glatt tillbaka.
Sedan påbörjar vi intervjun.

-Det som skiljer oss från andra lärare är att vi inte har någon speciell klass och vi har en vanlig lärarutbildning och en 1,5 års utbildning till specialpedagoger, säger Åsa och ler mot oss.

– Och att vi är involverade överallt, inflikar Carro samtidigt som hon fipplar med lite papper.

– Idén till Studio Skills föddes för ganska många år sedan genom mig och Susanne, säger Åsa. Caroline kom in i bilden i början på förra året, fortsätter hon och ler sitt varma leende åt sin kompanjon.

-Målet med Studio Skills är att man ska känna att man får hjälp och stöd samtidigt som ingen tvingar en till det, säger Åsa.

-Att man själv ska vilja komma, säger Caroline glatt.

Enligt oss låter detta underbart och det verkar vi inte vara ensamma om när vi frågar om hur många det är som kommer dit. På höstterminen var det 265 besök, mest från niorna, lite från 8C, 7B och 7C.
Så för att sammanfatta det här så kan vi väl säga att Studio Skills är en nyttig och bra plats där eleverna kan få extrahjälp (vare sig det är utmaningar eller hjälp med att komma ikapp) och en lugn miljö att studera i. På måndagar finns det numera läxhjälp att få efter skolan om ni har lust med det.

Vad vi har sett så rekommenderar vi starkt Studio Skills.
Ha en bra dag. 



söndag 31 mars 2013

Elevensval ishockey


Elevensval Is-hockey

Det finns ju de stunder då vi, reportagegruppen, försöker göra ett reportage eller två. Det här är en av de gångerna. Idag handlar det om elevensval ishockey. Woooh.

Inne i ishallen (Dörren där det står ’Ishallen A’, så nu kan ni alla gå och titta… Nej förresten gör inte det, ni får inte göra sånt. Okej?) så luktar det svett och det låter från klubbor som slår och skridskor som glider mot isen. På isen åker killar i olika storlekar runt på ett proffsigt sätt som vi aldrig skulle lyckas med. Bland alla elever så urskiljer vi en tränare… tror vi… han i samma storlek som de andra men hans klädsel skiljer sig från mängden.

Vi kidnappar några elever först för att ställa lite frågor.
-                          -          Jag har tränat i fyra, fem år och tycker det är väldigt kul. Jag tränar fyra gånger i veckan och har match en gång, säger Kalle, 7D. Vi tackar honom för tiden han gav oss och går vidare till de två Viktor(na).
-                         -        Jag har tränat i fem år och tränar fem, sex gånger i veckan inklusive match. Det är bra att det finns hockey som elevensval, säger den yngre Viktor som går i klass 7C.
-                          -      Jag har tränat i tio år nu och tränar åtta gånger med matcher. Det är bra att det finns elevensval hockey och jag har haft det i tre år. (Äldre Viktor.)

Erik Karlsson, 7C, som är den sista eleven vi pratar med har tränat i sex år och tränar ungefär sex gånger i veckan och tycker att det är bra och kul att det finns ishockey att välja som elevensval. Tydligen verkar det som om de flesta trivs med det här.
Efter ett tag har tränaren tid för att snacka med oss:
-          ¨
               -   Jag har varit tränare här sedan i julas. Den klubb jag jobbar för är däremot Nybro Vikings. Nivån på spelarna är väldigt olika. Det enda man behöver kunna för att börja här är egentligen grunderna, åka, passa. Lite sånt, säger tränaren. (Som förresten heter Henrik och är 29 år.)
      Med andra ord är det inte ett elevensval för oss.
-                            -     Vi försöker mest ha så roligt som möjligt här, fortsätter han med ett leende.
Vi påpekar även att det är en avsaknad av tjejer i gruppen.
-                              -     Många tjejer tror nog att det bara är killar som spelar. Vilket självklart inte är fallet, avslutar han.
Vi tackar för intervjun innan vi lämnar den stinkande ishallen.

Om du kan spela hockey råder vi dig att ta det här elevensval. Det är en trevlig atmosfär och de verkade ha kul. Åh, du måste vara beredd på att bli tacklad en hel del också. 

onsdag 27 mars 2013


På gång i vår

fram över kommer det att komma upp reportage om elevensval dans och fotboll vi kommer även börja göra vårt egna radio program.När det blir varmare kommer vi att göra ett reportage om elevensval skate.

Ekelunds



                                                      Här ser vi då Ekelunds Konditori.


En sockerbagare hen bor i staden, hen bakar kakor mest hela dagen. Han bakar stora han bakar små… Hen bakar några med socker pÅÅåååÅÅåå.
 När alla elever här på skolan ska gå och käka lunch på akademikrogen, går alla förbi ett litet fik kallat Ekelunds. Vissa stannar till och köper något. Förmodligen en chokladboll. Vi gick dit en kall eftermiddag för att prata med Katarina, 25. Hon har jobbat på Ekelunds i fyra år, så vi antog att hon visste en del.
 Dörren sluts långsamt om oss och lukten av bakelser sprider sig snabbt runt om oss. Det står en gammal dam framför oss och köper… Något. Efter ett tag blir Katarina ledig och kan prata med oss. Även om vi var här förra veckan så har hon redan glömt bort oss… *Host*
-          Allt här är nybakat. Inte här dock, utan på Danska wienerbageriet. De köpte upp oss för ett tag sedan, säger hon och ler. Lite grann i alla fall.
-          Den mest populära saken som köpts här är chokladboll. Eleverna som kommer hit köper nästan bara det.
-          Flest kunder har vi under 12 och halv två, avslutar hon. Nu har det bildads en kö bakom oss, så vi får sticka. Annars kommer någon bli väldigt sur… Förmodligen. Så vi drar. Ut i kylan igen. Utan att köpa något. Känns lite sorgligt faktiskt.

Men om du någonsin blir sugen på en kaka kan du smaka… Tja, köpa en. Vi har ingen aning om man egentligen får. Det får du fråga behörig lärare om. Ha en bra dag nu. Ät lite extra kalorier, på Ekelunds idag. J

onsdag 6 mars 2013

Västra skolan- Intervju med Eva


                                                                     Västra skolan – Intervju med Eva

Den här onsdagen hade vi bestämt möte med Eva, 49, före detta rektorn på Södra Skolan, och projektledare för Västra Skolan.
Hon bjuder in oss i lärarrummet. Vi kan höra diskmaskinen surra lätt i bakgrunden, och man känner en svag doft av mat. Bra att vi precis åt lunch, annars hade vi blivit hungriga.
Vi slår oss ned i soffan och vår paparazzi börjar genast ta kort. Eva skrattar och fixar till sitt blonda hår. Sedan påbörjar vi utfrågningen:
      -          Västra Skolan kommer att gå alldeles utmärkt, svarar hon när vi frågar om hon tror att Västra kommer att gå lika bra som Södra.
      -           Jag hoppas nästan att den ska gå bättre! säger hon och skrattar.
      -          Precis som det är språk-och EQ inriktning på Södra, så kommer Västra att ha No och friluftsliv som inriktning. Något annat som kommer att skilja Södra från Västra är att på Västra kommer vi mer att arbeta i ”block”. Så att man kan hålla på med till exempel NO en hel dag och svensk lärarna kommer att bedöma den svenska man använder i NO-arbetet. För ibland är man jättebra på att prata om det är något man gillar och är intresserad utav och när man sedan ska prata om något annat blir det tomt. Då kanske man får sämre betyg i svenska än man förtjänar eftersom ens intresse inte är lika stort. Så vi kommer att göra såhär för att det är ett rättssäkert bedömningssätt och att man får visa sig i olika forum, säger hon och ler.

Hon verkar se fram emot skolstarten av Västra, som är nu i höst. Västra kommer att bestå av tre sjuor, tre åttor och tre nior (inga sexor där med andra ord) och det kommer högst vara 75 elever per årskurs. Alltså max 225 elever på skolan, med 25 i varje klass. (Vi vet. Ni är tacksamma för att vi gjorde matten åt er.)

Västra kommer att hålla till vid CIS-lokalerna och ligga någonstans över MAX. Dock kommer inte eleverna få hamburgare till lunch utan de kommer att få äta på Akademikrogen, precis som vi gör här på Södra.
Eva verkar vara väldigt engagerad i Västra och hon vill göra skolan så bra som möjligt.
      -          Om jag får drömma, så skulle jag vilja ha någon form av datorrum, där eleverna kan sitta och arbeta, säger hon.
Andra saker som förmodligen kommer att finnas på Västra är ett bibliotek, anpassade klassrum och en innergård gjord för experiment. Om vi inte redan hade gått på Södra, så skulle vi definitivt ha ansökt till Västra.
      -           Det ska bli så spännande att få se hur eleverna är och hur skolan kommer fungera, avslutar Eva.

Västra skolan verkar bli en väldigt bra skola och vi önskar Eva och resten av typerna som ska jobba med det lycka till.

onsdag 6 februari 2013

Favorit låtarna på Södra




Här är sammanställningen av låtarna som ni alla har fått rösta på. (Minus några i åttan och nian, men det är er förlust.)

1.       Let her go – Passenger
2.       Get hyper – Droideka
3.       Scream and shout – Will.I.Am feat. Britney Spears
4.       Uncover – Zara Larsson
5.       I knew you were trouble – Taylor Swift
6.       Locked out of heaven – Bruno Mars
7.       När solen går ner – Kapten röd och Aki
8.       I could be the one – Avincii
9.       The cave – Mumford and sons
10.   What makes you beautiful – One Direction
!
Sååå...här har vi vinnar låten

Sen har vi även Södras favorit artister (lova att ni inte mördar oss nu… Det är era åsikter, inte våra.)! De som hade mest låtar nominerade med andra ord.

1.       Justin Bieber
2.       Taylor Swift
3.       Zara Larsson
Och den vinnande artisten...öhm, ja.

onsdag 16 januari 2013

Det konst(iga) e-valet, konst.

 
Systrarna Mölleborg i full gång under lektionen.
Som vi alla vet, här på södra skolan på onsdagseftermiddagar så är det elevensval. En av dessa är konst. Vi har fått i uppgift att göra ett litet reportage för er, elever, lärare… föräldrar, vårdnadshavare… Folk som har hackat sidan. Och er andra.
Det är ett populärt ämne som lockar många kreativa elever här på skolan.
Mia går ut från datorrummet . Vi presenterar oss som elevensval reportage, och säger att vi ska göra ett reportage om hennes elevensval, konst.  Hon hälsar glatt och säger åt oss att följa efter henne ner i bildsalen.  De första eleverna sitter redan vid sofforna.
-          Vi sprider ut oss över hela skolan, säger Mia.

Det ekar i trapporna ner till bildsalen. Redan här kan man känna några oidentifierade dofter.
Nere i själva bildsalen sitter bara ett fåtal elever. Några målar, några har datorer, och en sitter med en gipsfigur. Musik spelas, och man hör raspet från pennor. Några tittar undrande på de två knäppgökarna som precis kommit in i rummet, men åter går rätt snabbt tillbaks till sina arbeten.
Vi pratar med läraren som håller i det hela Mia, 45, berättar lite för oss.
-          Det här är det mest stimulerande ämnet, både för lärare och elever. Alla får jobba med det mest galna ideer, utan tidspress. Saker man aldrig skulle hinna på vanliga bildlektioner kan man göra här.
Varje termin så har vi ett gemensamt projekt. Den här gången är det att illustrera en låt. Inte bara med bilder, säger hon.
Vi kan se att en tjej håller på med en gipsfigur och en annan med en… låda.
-          Det här är en väldigt trevlig grupp, både med gamla rävar, och nya rävar, skrattar hon. Emma Mölleborg, 9A, och Evelina Mölleborg, 7C, tittar roat på Mia.
-          Det är ett skitbra ämne! säger Evelina och fnissar lite. Emma håller med sin lillasyster. Båda hade valt ämnet som första val, och Emma har haft det sedan sjunde klass.
-           Jag valde det för att det är kul, säger Evelina som hade ämnet en termin i sexan.
-           Jag kan inget annat… säger Emma och båda skrattar.
Här måste vi bara påpeka att Emma kastade en pappersboll mot soptunnan men missar.

Kortfattade svar…
 Vi går upp på tredje våningen där Mia har berättat att det finns några killar som har haft ämnet i tre år. Dom sitter i ett av dom små extra rummen.  Douglas, 9B, och Mattias 9C. Vi frågade om vad dom tycker om elevensval.
-          Kul, säger Mattias.
-          Bästa, säger Douglas.
-          Kul att måla, säger Mattias. ”Mmmm” instämmer Douglas.
Vi gick därifrån och kan höra hur dom skrattar utanför.
Och vi måste bara ge dom ett pris för så långa svar. *Host*

Brudar från nian

Vi går ner till sofforna igen.
I en av sofforna och runt ett bord sitter sex 9:or jobbar för fullt med block och datorer. En av dessa elever är Ellen, 9C.
-          Det bästa med elevensval konst är att det är så fritt och avslappnat. Man får göra saker man annars inte skulle kunna hinna, säger hon glatt.
-          Ja och jag älskar ju att måla och skapa, säger Astrid, 9C. Medan de andra tjejerna nickar instämmande.

Så…

Konsten  är ett avslappnat ämne där man får välja mycket själv. Varje termin så finns det ett bestämt projekt som ska utföras, denna terminen var det att man skulle illustrera till en låt. Man kan göra det på många sätt, några målade, andra skapade med gips och vissa med datorer. De flesta som är här har valt konst som första val och trivs med ämnet och gruppen.




Thank you for the music, (Med andra ord musikgruppen)


                                                Eleverna och läraren Kristin uppträder.


När vi sitter här i vårt alldeles för stora klassrum, så får vi alltid lite bakgrundsmusik från de som har valt musik som elevens val, så vi bestämde oss för att gå ner och ta en titt.
    På onsdagseftermiddagarna samlas de i källaren, tillsammans med läraren Kristin.
Eleverna – ”Kul, och mycket givande ämne.”
Ner i källaren, och förbi trädslöjden, in i dörren längst bort. Det är vägen till musiksalen. Redan innan man öppnar dörren kan man höra lite avlägsen musik. Ljudet blir tydligare när man sluter dörren om sig och stänger ute omvärldens ljud. I de tre rummen sitter eleverna utspridda. Några spelar, och några diskuterar livligt. Vi knackar på dörren till huvudrummet, och går in. Kristin ler och hälsar men säger ut oss att vi ska vänta utanför ett tag. Vi intervjuar några elever så länge.
  Hilda 7B, Ebba 7C och Axel 9B svarar på några frågor.
-          Jag sjunger och spelar gitarr, säger Hilda glatt.
-          Jag spelar piano och håller på med musikprogram, svarar Ebba.
-           Eh… Jag spelar på allt jag kan lägga händerna på, svarar Axel. –  Jag tycker att ämnet  är kul, och mycket givande! fortsätter han.
-          Det är väldigt kul, men det kan vara lite jobbigt att uppträda så mycket ibland… säger Hilda.
Vi undrar om de har någon mer att tillägga och Ebba säger:
-          Ebba är bäst!
Sedan försvinner hon.
Undrar vilken Ebba hon menar…

Kristin-”Man behöver inte hålla på med musik utanför skolan.”
Efter ett tag är musikläraren Kristin, 31, ledig och kan prata med oss.
-          Jag har varit lärare här på Södra Skolan i fem år nu. Musikelevens val ingår i min tjänst. Jag tycker att man får chansen att utvecklas musikaliskt tillsammans med andra. Varje år så har vi ett tema, där man får välja en låt av ett visst band, och fördjupa sig om dem. Den här gången är det Queen. Vi uppträder också på varje jul och sommar avslutning, säger hon med ett leende.

-          Man behöver inte hålla på med musik utanför skolan, men det är definitivt en fördel. Man behöver inte heller ha haft ett musikintresse så länge, fortsätter hon.

Vi undrar när hon fick upp sitt eget musikintresse.
-          Jag satsade inte på musik fören någonstans i gymnasiet… Nu uppträder jag med min man, mest visor och lite rock, avslutar hon. Sen fortsätter gruppen att öva.  

Sen var vi tvungna att gå… Sorgligt nog.

Musik gruppen är en grupp fylld med en massa engagerade och roliga elever. Elevens val musik är verkligen rätt val för dig om du tycker om att hålla på med musik, och att uppträda.
 Vi tackar för oss, och lämnar musiksalen. Så fort vi stänger dörren om oss klippts tonerna av. Vi går förbi träslöjden och lukten av sågspån. Man kan fortfarande höra några avlägsna toner. Sedan går vi upp för trappan och sluter dörren om oss.
 Nu vet du hur man hittar tillbaks

mr.kurator

 
Martin, 36, är kuratorn på Södra skolan. Han sitter inne vid receptionen, i sitt eget lilla rum.
Skolverket har i sin nya skollag bestämt att man ska lägga större vikt vid skolhälsan. Eleverna ska ha tillgång till skolsköterska (Här har vi Anna… Alltså Anna Fagerkrans) , kurator (Martin), skolläkare, psykolog och specialpedagogiska insattser. Cirka 7,2 % av Sveriges skolor saknar faktiskt kurator… Men det gör inte vi… VI har Martin. Vår stora skäggiga vän.
Vi undrar vad i hela friden han gör med sitt liv, så vi bokade en tid… För att intervjua honom om lite grejer.                                       
 Vi sitter utanför kuratorns gråa dörr som faktiskt är stängd. Eftersom Martin inte är här. Han fikar…
Men efter ett tag vandrar han in med ett glas vatten. Eller kaffe, vi är lite oense om den här saken. Det var en kopp med ett innehåll i alla fall. Han bjuder in oss i rummet och vi slår oss ned.
 Så, det här är intervjun med Martin, 36.
-          Hur länge har du jobbat som kurator?
-          I fem år, varav de sista året här på Södra. Jag började på socionomlinjen när jag var 28, innan dess hade jag andra jobb.
-           Vad gör du för att få konstakt med eleverna som kommer hit?
-          Jag försöker att sänka ribban lite och prata lite anmält så att eleven känner sig trygg med mig innan jag försöker få dom att känna sig hemma, säger han och tar en sipp av sitt kaffe/vatten.
-          Kan du ta kontakt med någon elever som du ser mår dåligt? Frågar Saga medan hon försöker hitta en mer bekväm ställning på den hårda stolen. Tja, två av stolarna är faktiskt bekväma, men hon fick extra stolen…
-          Nej, det är frivilligt att komma hit. Jag kommer aldrig tvinga någon att prata med mig om sina problem, säger Martin.
-          Har du någon skyldighet att berätta för elevens vårdnadshavare om vad eleven sagt till dig?
-          Nej, vad som sägs här stannar hos mig. Men om personen i fråga har gjort något brottsligt så har jag anmälningsplikt, vilket betyder att jag måste kontakta ungdomstjänsten eller liknande om eleven utsätts för fara, svarar Martin och kliar sig i bakhuvudet.
Martin fortsätter med att berätta för oss om vad man kan prata med honom om.
-          Mmm, jo man kan prata med mig om lite vad som helst. Alltifrån personliga problem till drömmar. Man kan prata om lärare man ogillar eller kärleksbekymmer.
-          Vad är det vanligaste som elever kommer och pratar med dig om?
-          Vanligast är nog kompisbekymmer och utanförskap.
-          Kan man komma till dig när som helst, eller måste man ’boka’ en tid?
-          När dörren är öppen så är man välkommen in. Det är OK att bara komma och snacka lite.
-          Hur fungerar din tystnadsplikt?
-          Uhm, om eleven är med på att jag berättar så får jag berätta vad vi pratat om för andra. T.ex. om det är något med skolan, något mål man ska nå, så kan jag prata lite smått med läraren/lärarna. Och om elevens hälsa står på spel så måste jag berätta för vårdnadshavare eller socialtjänsten om det. Annars så stannar det som sägs här,  här.

-          Ingen elev ska vara rädd för att komma till mig. Man behöver inte bara snacka problem med mig, jag är som ett bollplank.  Man kan bolla idéer med mig utan att jag dömer personen.   Jag tar inte ställning till saker, avslutar vår skäggiga vän.

Vi går ut från Martins kontor med mer vetskap om vad kuratorer gör. Vi vet nu hur hans tystnadsplikt fungerar och att man behöver inte ha ett ’problem’ för att gå och prata med Mr.Kurator.
 Och om man av någon anledning känner sig obekväm med att prata med Martin så finns Mrs. Skolsköterska (Anna) också här så att man kan prata med henne.
 Ha en ypperligt trevlig dag, kära läsare.